torsdag 19 juli 2012

Lasagne med fetaost

Lasagne kan vara riktigt gott och fungerar ypperligt att frysa in och tina portionsvis om man vill ha med sig i matlådan. En bra balanserad blandning av smaker och konsistens som jag gillar. Och med en god grönsallad till blir det ju en helt ok bjudrätt också.


Jens Linder har i DN skapat detta recept på en lasagne med feataost som får en riktigt god grekisk touch.


Ingredienser (8-10 port)
200 g fetaost
10-12 lasagneplattor

Köttfärssåsen:
olivolja
700 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk spiskummin
1 dl rött vin (vitt vin eller vatten som alternativ)
svartpeppar ur kvarn
ca 1 tsk salt

Ostsåsen:
1 l mjölk
1/2 dl vetemjöl
lite färskriven muskot
vitpeppar
1/2 tsk salt
2 dl riven ost, exempelvis cheddar

Gör så här
Börja med köttfärssåsen. Fräs köttfärsen lätt i en stor gryta. Hacka lök, vitlök och paprika fint. Lägg i grytan och låt fräsa ett par minuter tills de mjuknat, men utan att få färg.


Tillsätt krossad tomat, lagerblad, timjan, oregano, spiskummin och vin. Salta och peppra. Låt sjuda i cirka 30 minuter utan lock tills såsen kokat ihop till lagom tjocklek. Ställ den sedan åt sidan.

Värm ugnen till 200C. 


Koka mjölksåsen. Blanda hälften av mjölken med allt vetemjöl och vispa ordentligt. Tillsätt sedan resten av mjölken samt muskot, peppar och salt. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar. Ta sedan av från värmen, tillsätt osten och rör om tills den smält. Ställ åt sidan.

Varva köttfärssås, ostsås, plattor, fetaost i en ugnsfast form cirka 25 x 25 centimeter. Se till att du har så du kan sluta med ett lager med ostsås. Strö lite mer riven ost över.


Gratinera i cirka 45 minuter tills lasagneplattorna mjuknat och ytan fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar