söndag 5 februari 2012

Fredriks köttfärssås

För några veckor sedan så pratade jag med min kompis Fredrik över Skype och han hade precis lagat mat. Köttfärssås. Jag gillar ju att testa nya recept och köttfärssås är något av en stapelvara i min matlagning så jag bad att han skulle skriva ner hur han gjorde och skicka över. Och det gjorde han. En riktigt god köttfärssås av den där svenska smaken.




Ingredienser (8 port)
800g nötfärs
1 gul lök
1 röd chilli
8 champinjoner
1-2 rivna morötter
500g krossade tomater
1 burk Domio pastasås (750g)
1 köttbuljongtärning
Några vitlöksklyftor
Ev. Sambal olek eller motsvarande stark sås. Tabasco funkar också.
Salt
Svartpeppar
Smör eller olja att steka i

Börja med att hacka lök, dela champinjonerna i fjärdedelar, skiva chilin.



Tag fram din gjutjärnsgryta! Häll i lite olja och värm upp. Stek köttfärsen i grytan, lite i taget så att den inte kokas! Salta och peppra. Med sista omgången köttfärs, fräs med chillin. Ju mer chillin fräses desto mer bidrag styrka ges.

Fräs champinjonerna i en separat stekpanna (gärna i smör) så att det mesta av vattnet i dem försvinner (10-15 min). Fräs därefter lök på lite lägre värme tills den blir mjuk. Se till att löken inte tar färg. 


Häll ner de frästa grönsakerna i köttfärsen och tillsätt krossade tomater och pastasås. Skölj ur paketen försiktigt med lite vatten (totalt max 2 dl) så att allt kommer med. Detta extra vatten räcker för såsen! Tillsätt morötterna. Lös upp buljongtärningen i 1 dl kokande vatten och blanda med såsen (eller smula ner direkt som jag gjorde).



Tillsätt ev. pressad vitlök och om styrkan på såsen är för svag blanda i lite sambal olek. Smaka av och tillsätt kryddor till önskad smak.

Såsen är till en börja lite vattnig, låt puttra i gjutjärnsgrytan med locket lite på glänt tills önskad konsistens uppnås. Ju längre såsen reduceras desto krämigare blir den. Räkna med minst en timme och gärna upp mot två. Blir det väl torrt så späd med lite mer vatten. Smaka av med jämna mellanrum och justera ev. med kryddor och sambal olek.



Servera med en god pasta, till exempel tagliatelle. Såsen passar också jättebra att frysa in som den är eller i matlådor.